SEMINARI

Na Jahorini održan Projekat „Podrška uspostavljanju sistema državne pomoći u BiH"

1.6.2017

Projekat „Podrška uspostavljanju sistema državne pomoći u BiH, tehnička pomoć Savjetu za državnu pomoć u BiH sa realizacijom programa obuka tijela za provođenje i primjenu Zakona

U okviru Projekta „Podrška uspostavljanju sistema državne pomoći u BiH, tehnička pomoć Savjetu za državnu pomoć u BiH sa realizacijom programa obuka tijela za provođenje i primjenu Zakona o sistemu državne pomoći u BiH te davaoce državne pomoći u BiH“ održan je prvi od četiri planirana seminara, i to 15. i 16. 3. 2017. Učesnici seminara upoznati su sa svrhom i ciljevima ovog Projekta te su obrađene teme vezane uz glavna obilježja postojećeg sistema državne pomoći u BiH i sistema državne pomoći koji vrijedi u Europskoj uniji nakon provedene reforme odnosno modernizacije u periodu 2012-2016. Također, detaljnije su obrađena pravila o de minimis pomoći i regionalnoj državnoj pomoći te dogovoren plan rada i aktivnosti Projekta u periodu april-juni 2017., naročito vezano uz odabir tema i organizacije rada predstojeća 3 seminara.

Uz aktivno sudjelovanje i konstruktivne prijedloge sudionika, projektni tim zaključio je sljedeće:

1. Seminar se odnosio na temu vezanu uz postojeći sistem i pravila državne pomoći u BiH, koji je uređen Zakonom o sistemu državne pomoći u BiH i podzakonskim aktima vezano uz pravila, uvjete i kriterije za dodjelu državne pomoći i na temu reforme i modernizacije sistema državne pomoći u EU. Posebno su detaljno i sveobuhvatno pojašnjeni kriteriji koji definiraju pojam državne pomoći u EU acquis u skladu s posebnim propisom koji je jedan od rezultata te reforme. Pri tome je zaključeno da će, s obzirom na obaveze preuzete Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) odnosno članom 71. SSP-a, u narednom periodu biti potrebno izvršiti daljnje usklađivanje sistema državne pomoći u BiH s novim ili moderniziranim pravilima o državnoj pomoći u EU.

2. Na seminaru su predstavljena pravila o de minimis državnoj pomoći u EU i pravila o de minimis pomoći u BiH te je ukazano na činjenicu da su nova EU pravila liberalnija od pravila koja vrijede u BiH, što ukazuje na potrebu da se ta pravila usklade s EU pravilima, kako bi korisnici de minimis pomoći u BiH bili u istoj poziciji što se tiče mogućnosti korištenja ove vrste pomoći, kao i korisnici u državama članicama EU.

3. Na seminaru su predstavljena pravila o regionalnoj državnoj pomoći u EU, koja su jedan od osnovnih instrumenata za poticanje investicija u njezinim državama članicama, a što bi moglo poslužiti kao dobar primjer i za BiH u kreiranju što povoljnijeg okruženja za privlačenje domaćih i stranih ulagača.

4. Prezentiran je plan rada Projekta i uz pomoć učesnika seminara odabrane teme budućih seminara i radionica te dogovoreno da će naglasak biti na što aktivnijem uključivanju predstavnika davaoca državne pomoći, provedbenih tijela, Savjeta i njegovog Sekretarijata u rad tih seminara i radionica.

5. Nastavljena je međuinstitucionalna saradnja kroz direktno upoznavanje glavnih sudionika u sistemu državne pomoći koja će u mnogome doprinijeti lakšoj budućoj komunikaciji i što predstavlja jedno od ključnih doprinosa Projekta.