SEMINARI

Studijsko putovanje u Zagreb

8.11.2017

Članovi Vijeća za državnu pomoć BiH i uposlenici Sekretarijata Vijeća za državnu pomoć BiH u novembru su posjetili Ministarstvo finansija Republike Hrvatske.

Članovi Vijeća za državnu pomoć BiH i uposlenici Sekretarijata Vijeća za državnu pomoć BiH u novembru su posjetili Ministarstvo finansija Republike Hrvatske.

Tom prilikom učesnici ove studijske posjete imali su priliku, putem interaktivne radionice i prezentacija, čuti i naučiti kako je Republika Hrvatska, kao najmlađa država članica Europske Unije, uredila pitanja državne pomoći, s kojim problemima se susreće u praksi te s kojim problemima se susretala prilikom pristupanja Europskoj Uniji, a vezano je za materiju državne pomoći.

Svrha studijske posjete bila je prije svega edukacija državnih službenika Sekretarijata Vijeća za državnu pomoć Bosne i Hercegovine. Budući da je Bosna i Hercegovina posljednja od zemalja Jugoistočne Evrope usvojila Zakon o sistemu državne pomoći i nalazi se na samom početku uspostavljanja operativnog i efektivnog sistema državne pomoći, iskustva drugih zemalja iz regiona u ovoj oblasti koje su prošle kroz isti proces prije nekoliko godina mogu biti od velike koristi.

Prilikom studijske posjete obrađene su teme ispunjavanja obaveza koje proističu iz člana 71. SSP-a, Ugovora o funkcionisanju Evropske unije (UFEU), posebno odredbi članova 107. i 108. UFEU i drugih međunarodnih ugovora koje je sklopila Bosna i Hercegovina, a sadrže odredbe i obaveze vezano uz dodjelu državne pomoći. Zatim, pitanja povrata državne pomoći, pravna regulativa i iskustva, te pitanja pokretanja istraga i naknadne procjene dodjeljenje državne pomoći ako postoji dovoljno indikacija o tome da se državna pomoć nezakonito koristi.