SEMINARI

Studijsko putovanje u Beograd

8.11.2017

Članovi Vijeća za državnu pomoć BiH i uposlenici Sekretarijata Vijeća za državnu pomoć BiH u oktobru su posjetili Komisiju za kontrolu državne pomoći pri Ministarstvu finansija Republike Srbije.

Članovi Vijeća za državnu pomoć BiH i uposlenici Sekretarijata Vijeća za državnu pomoć BiH u oktobru su posjetili Komisiju za kontrolu državne pomoći pri Ministarstvu finansija Republike Srbije. Učesnici ove studijske posjete imali su priliku kroz interaktivni razgovor podijeliti svoja iskustva i probleme s kojima se susreću u praksi i čuti na koji način Komisija za kontrolu državne pomoći Republike Srbije rješava slične probleme. Iskustvo zemlje iz regiona može biti od velike koristi imajući u vidu da je Bosna i Hercegovina tek na početku uspostavljanja efektivnog sistema državne pomoći, a Republika Srbija je kroz isti proces prošla prije par godina.

Cilj studijske posjete i saradnje s Republikom Srbijom prije svega je unaprijeđenje sistema državne pomoći u BiH, uspostavljanje operativnog sistema državne pomoći te edukacija članova Vijeća za državnu pomoć BiH i uposlenika njegovog Sekretarijata.

Prilikom studijske posjete neke od obrađenih pitanja su na koji način je Komisija za kontrolu državne pomoći osigurala konkurentan i transparentan ekonomski prostor, veću kontrolu nad javnom potrošnjom i ispunjavanje obaveza iz međunarodnih ugovora koji sadrže odredbe o državnoj pomoći, kako na najbolji način osigurati proaktivno učešće glavnih korisnika u svim komponentama državne pomoći te pitanja povrata državne pomoći i postupak naknadne kontrole državne pomoći, odnosno kako i na koji način Komisija provodi postupak naknadne kontrole državne pomoći te koje su njezine obaveze.