VIJESTI

Radionica Sekretarijata Energetske zajednice u Beču

19.3.2018

Održana je radionica o državnoj pomoći pod nazivom „Smjernice o državnoj pomoći za okoliš i energiju“

Dana 9. marta 2018. godine u prostorijama Sekretarijata Energetske zajednice u Beču održana je radionica o državnoj pomoći pod nazivom: “ Smjernice o državnoj pomoći za okoliš i energiju.” Na radionici su bili prisutni predstavnici Sekretarijata Energetske zajednice, gosp. Dirk Buschle, zamjenik direktora, gđa Marie-Therese Richter i predstavnici nadležnih institucija u oblasti državne pomoći ispred zemalja potpisnica Ugovora o uspostavi Energetske zajednice (“Službeni glasnik BiH – Međunarodni ugovori”, broj 09/06).

Gosp. Buschle je dao uvodnu riječ ispred Sekretarijata Energetske zajednice. Na radionici su svoja iskustva u oblasti državne pomoći za okoliš i energiju predstavili eminentni stručnjaci iz ove oblasti.

Dr. Jan Ole Voss je predstavio koncept državne pomoći u energetskom sektoru i programe pomoći za korištenje obnovljivih izvora energije, odnosno politiku Evropske unije za korištenje obnovljivih izvora energije. Istakao je da se Evropska komisija treba obavještavati o mjerama koje predstavljaju državnu pomoć u energetskom sektoru. Predstavio je novi regulatorni okvir za energiju i državnu pomoć. Dr. Voss je istakao da postoji veoma visok nivo kontrole državne pomoći od strane Evropske komisije u energetskom sektoru. Stroga pravila Evropske komisije o državnoj pomoći u energetskom sektoru ostavljaju malo prostora za primjenu domaćeg zakonodavstva u energetskom sektoru.

Gosp. Christof Schoser, iz Generalne direkcije Evropske komisije, predstavio je pravila o državnoj pomoći u energetskom sektoru. Gđa Sonja Röder, ispred Njemačkog saveznog ministarstva za ekonomske odnose i energetiku predstavila je iskustvo Njemačke u pogledu donošenja programa državne pomoći za korištenje obnovljivih izvora energije u skladu sa pravilima Evropske unije. Gosp. Peter Staviczky, ispred Ministarstva vanjskih poslova Mađarske, predstavio je vezu između nacionalnog zakonodavstva o državnoj pomoći i Ugovora o uspostavi Energetske zajednice. Naime, u članu 18. Ugovora o uspostavi Energetske zajednice se navodi acquis communautaire o konkurenciji.

Gđa Marie - Therese Richter svoju je prezentaciju bazirala na značaju saradnje nadležnih institucija u oblasti državne pomoći ispred ugovornih strana sa Sekretarijatom Energetske zajednice.Gđa Richter je naglasila da su Ugovor o uspostavi energetske zajednice i nacionalno zakonodavstvo o državnoj pomoći pravna osnova za provođenje sistema državne pomoći u ugovornim stranama. Gosp. Sebastian Gläser, GIZ, je govorio o tržištu električne energije u Albaniji.

Gosp. Michał Motylewski, savjetnik za energiju i prirodne resurse je predstavio iskustvo Poljske u energetskom sektoru. Predstavio je firmu Dentons koja je 2015. i 2016. godine proglašena firmom godine u energetskom sektoru.

Na kraju radionice, prisutni predstavnici nadležnih institucija u oblasti državne pomoći su dali informaciju o trenutnom stanju u navedenoj oblasti. Ispred Vijeća za državnu pomoć BiH, na radionici je bila prisutna gđa Alma Muminović, stručni savjetnik za državnu pomoć u Sekretarijatu Vijeća za državnu pomoć BiH, koja je predstavila stanje u oblasti državne pomoći za okoliš i energiju u Bosni i Hercegovini.