SEMINARI

Održan seminar u Mostaru 7. i 8. juna 2017.godine

1.11.2017

Predstavnici Sekretarijata i članovi Vijeća za državnu pomoć Bosne i Hercegovine učestvovali su na četvrtom posljednjem seminaru u okviru Projekta „Podrška uspostavljanju sistema državne pomoći u BiH, tehnička pomoć Vijeću za državnu pomoć u BiH sa realizacijom programa obuka tijela za provođenje i primjenu Zakona o sistemu državne pomoći u BiH te davaoce državne pomoći u BiH“

Predstavnici Sekretarijata i članovi Vijeća za državnu pomoć Bosne i Hercegovine učestvovali su na četvrtom koji je i posljednji seminar u okviru Projekta „Podrška uspostavljanju sistema državne pomoći u BiH, tehnička pomoć Savjetu za državnu pomoć u BiH sa realizacijom programa obuka tijela za provođenje i primjenu Zakona o sistemu državne pomoći u BiH te davaoce državne pomoći u BiH“ i to 07. i 08. 6. 2017.godine. Sa učesnicima seminara nastavljen je rad na temama koje su bile od posebne važnosti za korisnike ovog Projekta, na koje su sami ukazali, tako da je poseban naglasak stavljen na garancijama kao specifičnom instrumentu državne pomoći, pravilima o državnoj pomoći za mala i srednja preduzeća, kao i za državnu pomoć za zapošljavanje lica koja se teže zapošljavaju i invalidnih lica, te pravilima za državnu pomoć u sektoru poštanskih usluga. Posljednjeg dana seminara ukazano je na izmjene pravila koje je EU pripremila za Uredbu o općim skupnim izuzećima, koja još nisu stupila na pravnu snagu, ali se očekuje njihovo donošenje u skorije vrijeme. Također, sagledano je stanje naučenih lekcija sa dosadašnjih radionica u okviru ovog projekta i svim učesnicima koji su nazočili seminarima u okviru ovog Projekta izdata je Potvrda o učestvovanju na radionicama u okviru ovog projekta.

Na seminaru su predstavljena pravila o garancijama kao specifičnom instrumentu državne pomoći u EU te je ukazano na činjenicu da su garancije veoma značajan instrument državne pomoći koji se koristi u skladu s pravilima donesenim 2008. godine.

Predstavljena su pravila o državnoj pomoći za mala i srednja preduzeća u EU, sa osvrtom na pravila koja su za tu vrstu državne pomoći sadržana u zakonodavstvu BiH, te ukazano na potrebu daljeg usklađivanja Zakona o razvoju preduzetništva na entitetskim nivoima, s obzirom na širok spektar dozvoljenih mjera koje se mogu dodeljivati za mala i srednja preduzeća. Posebno je ukazano na visoke intenzitete koji su stavljeni na raspolaganje kod državne pomoći za ulaganje u MSP, kao i na značaj državne pomoći za međunarodne sajmove i novoosnovane male privredne subjekte.

Predstavljena su pravila o državnoj pomoći za usavršavanje i zapošljavanje lica koja se teže zapošljavaju, kao i lica sa invaliditetom, pri čemu su detaljno objašnjena sva pravila koja su sadržana u EU propisima, izvršeno je njihovo poređenje sa trenutno važećim zakonodavstvom o državnoj pomoći u BiH te je izvršen uporedni prikaz sa pripremljenim nacrtom Uredbi/ Odluka o namjeni, kriterijima i uslovima za dodijelu državne pomoći na svim nivoima vlasi u BiH, kojima je predloženo usuglašavanje sa EU pravilima o ovoj vrsti državnih pomoći.

Učesnici seminara upoznali su se sa pravilima o državnoj pomoći u sektoru poštanskih usluga, s obzirom na značaj i uticaj koju ta vrsta usluga ima kako na svakog građanina BiH tako i na konkurenciju koja se na ovom polju značajno povećava. Ukazano je na potrebu usaglašavanja zakonskih akata iz te oblasti u BiH sa pravilima o državnoj pomoći koja se primenjuje za obavljanje usluga od općeg ekonomskog interesa.

Svi učesnici seminara upoznati su s najnovijim izmjenama koje su planirane za izmjenu Uredbe 651/2014 koja se odnosi na opća skupna izuzeća, a najvećim dijelom odnose se na pravila za dodjelu državne pomoći za ulaganja u regionalne aerodrome, pomorske i riječne luke.

Nakon završetka svih prezentacija pravila o državnoj pomoći sa učesnicima seminara provedena je diskusija o iskustvima i znanjima stečenim u okviru ovog Projekta te je izvršena i provjera znanja koje je usvojeno za vrijeme trajanja ovog projekta. Zaključeno je da je jedan od glavnih ciljeva ovog projekta ispunjen jer je svijest i poznavanje pravila o državnoj pomoći učesnika na većoj razini, te će im stečeno znanje omogućiti da u budućem samostalnom radu prepoznaju da li određena sredstva predstavljaju državnu pomoć, cjeneći svaki od četiri odnosno pet elemenata državne pomoći.